Dubbelbeskattningsavtal med Portugal och Grekland har upphört

Avtalen med Portugal och Grekland slutar tillämpas från och med beskattningsåret 2022. Motiveringen att säga upp avtalen är att motverka skatteflykt.

Utan skatteavtal kan nu Sveriges beskatta svenska inkomster. SINK-skatt på 25 procent kan tas ut på tjänsteinkomst och pension med svensk utbetalare som betalas till en person som är begränsat skattskyldig i Sverige. För personer som bor utomlands men är obegränsat skattskyldiga i Sverige beskattas nu som om de fortfarande bor i Sverige med progressiv skatt upp till ca 52%.
Sverige har även rätt att fullt ut beskatta utdelning från svenska bolag enligt svenska beskattningsregler. Detta innebär att för de som är begränsat skattskyldiga och bosatta i Portugal kommer skatten på utdelning från svenska bolag att höjas från 10 procent till 30 procent.

Nyhetsarkiv

  • Ny beloppsgräns för momsbefrielse

    Beloppsgränsen för momsbefrielse höjs från 30 000 till 80 000 kronor från och med den 1 juli 2022.

    Läs mer
  • Samfälligheter ska enligt Skatteverket nu redovisa moms

    Tjänster som har utförts av en samfällighetsförening till sina medlemmar har tidigare betraktats som momsfria. Nu har Skatteverket ändrat sin uppfattning och anser att denna omsättning är momspliktig. Detta innebär även att samfällighetsföreningar, eftersom de nu är tvungna att debitera utgående moms, i större utsträckning kommer ha rätt till avdrag för ingående skatt.

    Läs mer
  • Vad gäller avdragsrätten för konferens?

    Konferenser ses inte som representation ur ett avdragsperspektiv.

    Läs mer
  • Moms på presentkort - vad gäller?

    Presentkort är ett värdebevis som betalas i förskott. Momsmässigt skiljer man på enfunktionsvoucher och flerfunktionsvoucher.

    Läs mer
  • Jämkning av moms

    EU domstolen har i dom C-787/18 Sörgård Fastigheter, konstaterat att skyldighet att jämka inte kan åläggas annan än den som gjort avdraget.

    Läs mer