Hantering av momsen om kunden inte kan betala
Det föreligger inte någon konstaterad kundförlust av den anledningen att det är en tvist om en fordrans storlek. Sker en omförhandling av priset ska säljaren i stället ställa ut en kreditnota och kunden ska i sin tur reglera den ingående momsen. Säljaren och köparen har även möjlighet att avtala om att beskattningsunderlaget inte ska ändras.
Vid en konstaterad kundförlust kan säljaren sätta ned beskattningsunderlaget utan att behöva utfärda en kreditnota. Köparen behöver då inte återföra den ingående momsen på det gjorda avdraget. Enligt Skatteverket kan en konstaterad kundförlust bero på att kunden saknar betalningsförmåga eller på att fordran är omöjlig att driva in. Vid en bedömning om det föreligger en konstaterad kundförlust ska hänsyn tas till samtliga relevanta omständigheter i det enskilda fallet. Som huvudregel ska säljaren göra sannolikt att kunden inte har möjlighet att betala skulden. Så är normalt fallet band annat om köparen är försatt i konkurs eller då säljaren har överlämnat fordran till Kronofogdemyndigheten, efter det att de har upprättat en utredningsrapport av vilken det framgår att köparen saknar tillgångar att fullt ut betala skulden.
På grund av osäkerheten vid bedömningen om det föreligger en konstaterad kundförlust som innebär att den tidigare utgående momsen går att begära tillbaka i skattedeklarationen, rekommenderas att man alltid gör ett ”öppet yrkande” vid begäran av nedsättning av den utgående momsen.
Nyhetsarkiv
-
Hur lång tillbaka i tiden kan jag rätta upp skatten?
Du kan rätta en oriktig uppgift i din inkomstdeklaration upp till sex år tillbaka på eget initiativ. Det innebär att under 2025 kan du rätta uppgifter från och med inkomstår 2019.
Läs mer -
Behöver du göra en extra inbetalning till skattekontot senast den 12 februari?
Om du räknar med att få kvarskatt som överstiger 30 000 kr för inkomståret 2024 kan det vara en bra idé att göra en inbetalning av det belopp som överstiger 30 000 kr till skattekontot, senast den 12 februari 2025.
Läs mer -
När krävs det att ett bolag har en revisor?
I Sverige finns det vissa kriterier som avgör när ett företag måste ha en revisor.
Läs mer -
Är det svensk skatt på uthyrning av fastighet utomlands?
Ja, det kan vara svensk skatt på uthyrning av fastighet utomlands, beroende på din skattskyldighet i Sverige. Om du är obegränsat skattskyldig i Sverige, vilket innebär att du är bosatt, vistas stadigvarande eller har väsentlig anknytning till Sverige, så ska du betala skatt i Sverige för alla inkomster, oavsett om de kommer från Sverige eller något annat land. Detta inkluderar inkomster från uthyrning av fastigheter utomlands.
Läs mer -
Kan lön från utlandet vara skattefri?
Du behöver inte betala skatt i Sverige på dina utländska inkomster om du uppfyller vissa krav. Här är några vanliga situationer:
Läs mer