Mervärdesskatt vid internathandel

Försäljning av varor genom till exempel en webbutik och som sedan skickas till privatpersoner i ett annat EU-land är omsatta i Sverige. Vid E-handel till privatpersoner i andra EU-länder finns det dock en omsättningströskel. Detta innebär att när försäljningen till andra EU-länder går över en viss summa ska säljaren registrera sig i det landet där köparen finns och ta ut det landets moms.

Från och med 1 juli 2021 har alla EU-länder en gemensam omsättningströskel. Omsättningströskeln är nu 99 680 kr och gäller vid försäljning av elektroniska tjänster och distansförsäljning av varor till privatpersoner i andra EU-länder. I beloppet ska all distansförsäljning till andra EU-länder av varor samt försäljning av telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster ingå.  

 

Nyhetsarkiv

  • Ny beloppsgräns för momsbefrielse

    Beloppsgränsen för momsbefrielse höjs från 30 000 till 80 000 kronor från och med den 1 juli 2022.

    Läs mer
  • Samfälligheter ska enligt Skatteverket nu redovisa moms

    Tjänster som har utförts av en samfällighetsförening till sina medlemmar har tidigare betraktats som momsfria. Nu har Skatteverket ändrat sin uppfattning och anser att denna omsättning är momspliktig. Detta innebär även att samfällighetsföreningar, eftersom de nu är tvungna att debitera utgående moms, i större utsträckning kommer ha rätt till avdrag för ingående skatt.

    Läs mer
  • Vad gäller avdragsrätten för konferens?

    Konferenser ses inte som representation ur ett avdragsperspektiv.

    Läs mer
  • Moms på presentkort - vad gäller?

    Presentkort är ett värdebevis som betalas i förskott. Momsmässigt skiljer man på enfunktionsvoucher och flerfunktionsvoucher.

    Läs mer
  • Jämkning av moms

    EU domstolen har i dom C-787/18 Sörgård Fastigheter, konstaterat att skyldighet att jämka inte kan åläggas annan än den som gjort avdraget.

    Läs mer