Mervärdesskatt vid internethandel

Försäljning av varor genom till exempel en webbutik och som sedan skickas till privatpersoner i ett annat EU-land är omsatta i Sverige. Vid E-handel till privatpersoner i andra EU-länder finns det dock en omsättningströskel. Detta innebär att när försäljningen till andra EU-länder går över en viss summa ska säljaren registrera sig i det landet där köparen finns och ta ut det landets moms.

Från och med 1 juli 2021 har alla EU-länder en gemensam omsättningströskel. Omsättningströskeln är nu 99 680 kr och gäller vid försäljning av elektroniska tjänster och distansförsäljning av varor till privatpersoner i andra EU-länder. I beloppet ska all distansförsäljning till andra EU-länder av varor samt försäljning av telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster ingå.  

 

Nyhetsarkiv

  • Är det moms på medlemsavgifter till samfällighetsföreningar?

    För snart tre år sedan kom Skatteverket ut med ett ställningstagande där man ansåg att samfällighetsföreningar var momspliktiga. Högsta förvaltningsdomstolen har under 2024 tagit ställning i frågan och anser nu att samfällighetsföreningar som tar ut bidrag från medlemmarna för underhåll och löpande förvaltning inte per automatik är momspliktiga.

    Läs mer
  • Vad är beloppsgränsen för att inte behöva registrera sig för moms?

    Från och med den 1 juli 2022 är beloppsgränsen för att inte betala moms 80 000 kronor under ett beskattningsår. Det innebär att om din årsomsättning inte överstiger detta belopp, är du befriad från att betala mervärdesskatt. Detta gäller dock inte alla transaktioner och undantaget är frivilligt.

    Läs mer
  • Hur ska ett styrelseuppdrag beskattas?

    Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har flera rättsfall fastslagit att styrelsearvode till styrelseledamöter i ett aktiebolags styrelse skall beskattas av styrelseledamoten som fysisk person.

    Läs mer
  • Är rehabilitering avdragsgillt för företaget och förmånsfri för den anställda?

    Förmån av rehabilitering eller förebyggande behandling är skatte-och avgiftsfri. Du som arbetsgivare få göra avdrag för kostnader för förebyggande behandling, om du kan visa att behandlingen syftar till att den anställde ska kunna fortsätta att förvärvsarbeta.

    Läs mer
  • Är utbildningar/kurer avdragsgilla i verksamheten?

    För att en utbildning ska vara avdragsgill måste den ha ett tydligt samband med verksamheten och vara nödvändig för att utföra arbetet. Om utbildningen bara utökar verksamheten eller är av privat intresse är den inte avdragsgill.

    Läs mer